​Les empreses acostumen a desconèixer el potencial de les dones i la pèrdua de talent i d'oportunitats que comporta ignorar-lo

Esteu aquí

​Les empreses acostumen a desconèixer el potencial de les dones i la pèrdua de talent i d'oportunitats que comporta ignorar-lo

 
 

Barcelona, ​​10 juny 2016

 

Foment del Treball va acollir dies enrere la Conferència Final del projecte europeu "She Decideixes, You Succeed", liderat per l'Associació de Federacions i Associacions d'Empresàries del Mediterrani (AFAEMME), i que va ser organitzada per aquesta entitat en col·laboració amb la Comissió Dona i empresa de Foment. Aquesta Conferència Final va comptar amb el suport dels socis del projecte: Centre for Inclusive Leadership (CFIL) - Països Baixos, Associazione Imprenditrici i Donne Dirigenti d'Azienda (AIDDA) - Itàlia, The Women 's Economy (WE) - UK, European Women Inventors & Innovators Network of Bawe (EUWIIN) - UK, Women 's NGOs Cooperation Network of Letònia (LSOST) - Letònia, Asociata Femei in Afaceri (AFEI) - Romania, European Association for Women in Science, Engineering and Technology (WITEC) - Espanya / UK i l'Organització de Dones Empresàries i de Gerència Activa (OMEGA) - Espanya.

 

La Conferència va explorar els resultats i les conclusions del projecte, consistent en estudiar amb més detall el posicionament de la dona en el sector privat i conscienciar de manera activa a les empreses sobre la importància i dels beneficis de tenir a un major nombre de dones en els llocs de presa de decisió. Per a això, la Conferència es va organitzar en tres panells:

 

1) Un panell de benvinguda institucional, que va comptar amb la presència de Maria Helena de Felipe, presidenta d'AFAEMME i de la Comissió Dona i Empresa de Foment del Treball; Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball; Teresa Maria Pitarch i Albós, presidenta de l'Institut Català de les Dones; i Ferran Taradellas Espuny, cap de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

 

2) Una segona sessió, en la qual els socis del projecte que van elaborar l'anàlisi sobre el posicionament de la dona en el sector privat i els beneficis per a les empreses de tenir a més dones en els seus llocs de presa de decisió, van obrir el debat sobre de la presència de la dona en els llocs de comandament intermedi, en els alts llocs de presa de decisió, en les empreses TIC i en les empreses més innovadores. Aquest segon panell va comptar amb la participació de Mirella Visser, directora del Centre for Fins i tot Leadership, Tatijana Hine, membre de l'European Women Inventors & Innovators Network International (EUWIIN), i Margarita Artal, secretària general de l'European Association for Women in Science, Engineering and Technology (WITEC). A més, la sessió va oferir també del punt de vista de Car van Eekelen, vicepresidenta Sènior de Talent & Culture Transformation del Grup Accor.

 

3) Un panell final en el qual es van analitzar les reunions realitzades amb les 150 empreses privades involucrades en el projecte. Durant aquesta sessió hem tingut l'oportunitat d'escoltar les intervencions de Inete Ielite, presidenta de Women 's NGOs Cooperation Network of Letònia (LSOST), Alice Botnarenco, Presidenta de Femei in Afaceri (Women in Business Romania), Sally Arkley, directora de Women' s Economy ( WE), Franca Audisio, President de Associazione Imprenditrici i Donne Dirigenti d'Azienda (AIDDA) i Hermógenes del Reial Álvarez, representant de l'Organització de Dones Empresàries i Gerència Activa (OMEGA). 

Durant la conferència es va afirmar l'existència de desigualtat en la representació de les dones en els llocs de decisió econòmica de les Empreses i la manca d'informació sobre la importància i els beneficis de tenir un major equilibri de gènere en les diferents aèries de responsabilitat empresarial. Les Empreses solen desconèixer el potencial de les dones i la pèrdua de talent i d'oportunitats que això comporta.

 

La igualtat de gènere no ha estat encara aconseguida i aquesta dada és confirmat per l'anàlisi de les dades provinents de les trobades amb les 150 empreses involucrades en el projecte.

 

Els resultats d'aquestes reunions han estat reveladors: malgrat que el 44% del personal de les 150 empreses és femení, el nombre de dones es redueix com més s'ascendeix en l'escala del poder de decisió. El 33% de les dones ocupen posicions mitjà-baixes, el 24% posicions intermèdies, i només el 8% té càrrecs directius i de lideratge. Així doncs, la situació real segueix estant encara lluny d'una plena igualtat de gènere.

 

Analitzant la mida de les empreses estudiades, en una classificació de petita, mitjana i gran, s'observa que la majoria de les empreses amb llocs de presa de decisió coberts per dones formen part de la categoria de mitjana empresa.

 

Pel que fa a les empreses amb dones en el top management, el 73% són mitjanes empreses. Només un 20% són grans empreses i un 7% petites empreses.

Les PIMES són també les que més tendeixen a incorporar de forma voluntària en les seves organitzacions polítiques que milloren la condició laboral de la dona i que combaten les barreres encara existents en el seu desenvolupament professional. El 65% de les bones pràctiques i polítiques corporatives en aquest àmbit són aplicades voluntàriament per part de les PIMES.

 

Hi ha una segregació ocupacional per qüestions de gènere però hi ha una clara tendència d'increment de dones en el sector de les TIC.

Les empreses del sector de les TICs estan incorporant en la seva organització a sempre més dones amb càrrecs directius i de lideratge. De les 19 companyies tecnològiques i innovadores involucrades en el projecte, el 73,68% té a dones en llocs de top management cobertes per dones. En concret, el 42,11% de les empreses compta amb una o més dones en la seva Junta Directiva i un 36,84% està liderat per una CEO / directora general.

 

Difondre els beneficis que estan obtenint les empreses del sector amb més dones en els seus llocs de presa de decisió, podria generar un efecte spill over cap a una nova política corporativa, orientada a una major igualtat de gènere i un millor rendiment de les empreses.